Holländsk blåbärspaj

Smarrigt god holländsk blåbärspaj – smakrik och enkelt recept på holländsk blåbärspaj.

Ingredienser:
(portioner: 8-10)

250 g osaltat smör, skuret i små bitar
50 g strösocker, knappt 4 msk
400 g vetemjöl, knappt 7 dl vatten, iskallt
2 kg blåbär
50 g smör
250 g farinsocker, drygt 3 1/4 dl
1 krm kanel
1 msk aprikossylt, rågad, utrörd i lite kokhett vatten

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°
2. Skölj blåbär.
3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker (spara 1 msk till senare), blåbär och kanel. Koka på svag värme 10-15 minuter tills blåbärna mjuknat, men merparten är hela. Lyft av från värmen och häll av vätskan.
4. Smörj rikligt en form med löstagbar botten (30 cm i diameter) och pudra lätt med mjöl. Se till att hela formen blir väl täckt.
5. Kavla ut 2/3 av degen till en platta som inte är tjockare än 2 1/2 mm. Lägg den i formen och pressa ut den mot kanterna. Låt 1 cm hänga ut över kanten. Nagga med en gaffel och grädda 15 minuter.
6. Kavla ut resten av degen och den i 8 strimlor, 1 cm breda. Se till att de har samma längd som formens diameter. också ut en extra lång remsa som ska räcka runt kanten.
7. Lägg blåbärblandningen i det gräddade pajskalet och strimlorna i ett gallermönster ovanpå. av alla bitar som hänger utanför och täck ändarna med den långa degstrimlan. Vecka kanten genom att nypa med tummen och pekfingret. Pudra lätt med resten av farinsockret och grädda 20-25 minuter tills pajen är gyllenbrun. Glasera genast med aprikossylten och servera pajen varm med crème fraiche eller vaniljglass.

Pajdeg:
1. Lägg smör, socker och mjöl i en skål och blanda samman med fingertopparna tills det blir till en grynig massa.
2. Tillsätt lite iskallt vatten och arbeta ihop degen. Låt stå i kylskåpet ca 20 minuter.