Alla gillar blåbärskaka – men ibland kan det bli lite tråkigt också. Det här är en variant med mycket mandelmassa i, något som ger en härligt tät kaka med fin struktur och massor av smak. Håller sig bra länge – och går utmärkt att frysa.
Heidelbeer-Shake von Brösarp
från Claes Karlsson “Mer än bara blåbärskaka”
Zutaten:
300 g Marzipan, rumstemperatur, i bitar
1,5 Tasse Zucker
125 g rumstempererat smör
3 Eier
2 dl Mehl
2 TL Backpulver
2 EL Vanillezucker
1 dl crème fraîche (lätt fungerar bra)
2 dl Heidelbeere
2 msk Schindel
1-2 tsk kanel eller kardemumma
Rör mandelmassa och socker med elvisp på låg fart tills det är en grynig massa. Tillsätt smöret, och vispa ordentligt. (Originalreceptet säger 10 Minuten – jag tröttnade nog efter två.) Tillsätt ett ägg i taget och vispa. Rör sedan ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver, och slutligen crème fraîchen. Häll i en smord form (jag använde en 24 cm springform).
Tvätta och blåbär, men de behöver inte Sköljs. dem i tärningar. Blanda med sirap och kanel eller kardemumma, och bred ut över smeten.
Backen Sie für ungefähr 175 °C i 45-50 Minuten. Servieren mit Vanillesoße, grädde, glass eller kanske en liten klick mascarpone med florsocker och vanilj.