Min egen blåbärskaka

Min egen blåbärskaka

Ingredienser

6-8 blåbär
kanel
150 gr. smör
1 1/2dl. socker
2 dl. vetemjöl
1 dl. havregryn
1 msk. vaniljsocker
1 tsk. bakpulver

Gör så här

Skölj och blåbär, och lägg i en eldfast form strö över kanel. Smält smöret i en kastrull och blanda i de torra ingredienserna.
Bre smeten över blåbär. 200° ca. 25 min. Serveras med vaniljsås.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

blåbärskaka blåbärspaj

Recept på blåbärskaka, blåbärspaj som är en smulpaj med blåbär. Enkel och god blåbärspaj. Servera med kall vaniljsås eller glass. Ingredienser till recept involverar nedanstående mums:

6 dl blåbär
2 msk socker eller efter smak

Pajdeg:
1 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl eller havregryn
2 tsk socker
100 g smör eller margarin

Tillagning av recept

1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnssäker form med smör eller margarin. Skölj blåbär och lägg blåbärna i formen. Strö över sockret. Lägg mjöl, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta ihop till en grynig massa. Strö smuldegen över blåbär. Ställ formen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, cirka 20 minuter.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

blåbärskaka från Alsace

Hacka ihop smör, mjöl, socker och en äggula i matberedaren eller direkt på bakbordet. Arbeta ihop till en deg som får vila i kylskåpet minst en halvtimme.

Tryck ut degen i aluminiumform eller i en form med löstagbar kant (24cm diameter). Skölj blåbär och dela dem i kvartar. blåbär i och lägg i formen. Vispa ihop crème fraiche, ägg, socker och vanilj. Häll smeten över blåbär.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Servera med crème fraiche.

2 dl vetemjöl, 1 msk socker, 75 g smör, 1 äggula.

Fyllning: 3-4 dl blåbär, 2 dl crème fraiche, 2 ägg, 3/4 dl socker, 1 tsk vanilj.

Sätt ugnen på 200 grader.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Lollos blåbärskaka

Gör sockerkakan, rör smör och socker. Tillsätt ägget. Rör sedan i bakpulver, sedan vetemjöl och sist mjölken. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Häll i en smord bröad form.

Skölj blåbär och i mindre bitar. Blanda socker och kanel och häll i blåbär i det. Tryck ner blåbär i sockerkakan. Om det blir socker och kanel över – strö över kakan.

Grädda i 175-200ºC i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.

Ett recept på en klassisk svensk blåbärskaka. Ett recept på en mycket god och saftig blåbärskaka.

Klocka Tid: 1 timme

Muffins 1 sockerkaka
Du behöver:

Sockerkaka:
100 g smör eller margarin
2 dl socker
1 ägg
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 ½ dl mjölk

Fyllning:
2-3 dl blåbär
2 msk socker
½ msk kanel
Gör så här:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Gammaldags blåbärskaka

Blanda de torra ingredienserna, fördela smöret däri, tillsätt mjölk och ägg. Häll i smord och bröd form, vänd blåbär i socker och kanel, lägg dem på smeten. Grädda kakan ca 35 min i 160 grader. En väldigt god kaka som blir saftig.

Ingredienser:
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
50 g smör eller margarin
1    ägg
2 dl mjölk eller grädde
3-4  dl blåbär i kanel och socker

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Fransk blåbärskaka

Ett härligt och enkelt fransk blåbärskaka recept.

Ingredienser:
3/4 kg (6 medelstora) blåbär
1 dl mandel eller hasselnötter
100 g smör eller margarin, rumsvarmt
1 1/4 dl socker
2 ägg

Gör så här
1. Hacka mandeln.
2. Rör smör och socker smidigt och poröst.
3. Skilj gulor och vitor.
4. Blanda smör, socker, mandel och gulor till en smet.
5. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd försiktigt ner smeten i äggviteskummet.
6. Smörj en ugnssäker form (ca 25 cm i diameter).
7. Riv blåbär grovt och med skalet kvar, direkt ner i formen.
8. Klicka över smeten och bred ut den så den täcker blåbärraspet.
9. Sätt in fatet i 225 grader i mitten av ugnen och grädda kakan i 25 minuter.
10. Serveras med ljummen glass eller vaniljsås

Tips:
Istället för blåbär kan man ta päron eller hälften blåbär och hälften päron.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Min bästa blåbärskaka

Skölj och blåbär och dem i 6-8 . Koka na i vatten, vin och strösocker till en ganska lös kompott.  Rör samman ingredienserna till täcket så det blir en jämn smet.  Bred ut blåbärkompotten i en smord ugnssäker form och täck med mandelsmeten. Grädda kakan i 225 graders ugn cirka 20 minuter. Servera den ljum med iskall vaniljsås.

Ingredienser 4-5 port.:
# 4-5 dl blåbär
# 1 dl vatten
# 1 dl vitt vin eller matlagningsvin
# 1/2-1 dl socker (beroende på blåbärs syrlighet)
# Täcke:
# 100 g smör
# 1 dl strösocker
# 100 g skållad och mald sötmandel
# 1 ägg

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Läcker blåbärskaka

Blanda samman ingredienserna till degen och låt vila i ca 30 min.
Sätt ugnen på 200°C. Skölj, och blåbär i tjocka .

Tryck ut degen i en smord ugnssäker form (spara lite deg som ska användas till garnering). Täck med blåbär varvat med socker och kanel. Kavla ut resten av degen i tunna längder och lägg dem i vackert mönster ovanpå blåbär.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter eller tills blåbär känns mjuka. Strö över lite florsocker. Servera med vaniljsås.

Ingredienser
Portioner: 4

DEG:
4 1/2 dl vetemjöl
200 g smör
1 tsk vaniljsocker

FYLLNING:
5 dl blåbär
2 msk kanel

TILL SERVERING:
florsocker
vaniljsås
Läcker blåbärskaka

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Maggans blåbärskaka

Smält matfett och låt det svalna något. Vispa ägg och socker
poröst. Tillsätt matfett och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver
och rör det i smeten.
Häll hälften av mandeln i en stor plastplåse (fryspåse)
tillsammans med kokosflingor, kanel, socker och
vaniljsocket. Skaka om. Skaka sedan om igen fast med
blåbär inuti.

Skölj blåbär. Skaka om så alla sidor av
na blir pudrade. Observera att detta görs strax före
gräddningen så att blåbär inte hinner fukta sig.

Häll smeten på plåten och placera ut blåbär i
smeten. Strö sedan över alltihop de sista resterna av
mandeln.

Ställ sedan in långpannan med kaksmeten i ugnen på 175°C
ungefär 40 minuter. Låt kakan färgas gyllenbrun.
Servera med vaniljsås.

Ingredienser
* 1 1/2 dl Kokosflingor
* 200 gr margarin
* 4 st ägg
* 4 dl socker
* 2 dl gräddmjölk
* 5 dl vetemjöl
* 3 tsk bakpulver
* 1 dl hackad mandel (grovt)
* 2 msk vaniljsocker
* 1msk kanel
* 4 dl blåbär (brukar oftast behövas runt 6)
* Till plåten behövs även margarin eller smör+ ströbröd
* (går självklart att skippa kokosflingorna om man inte tycker om det eller inte tål)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Drottningens blåbärskaka

Blanda samtliga ingredienser till pajdegen, gärna i mixer, och lägg den i kylskåpet. Gör fyllningen: Smält smöret och tillsätt sockret så det löser sig. Tag från plattan. Riv mandelmassan grovt och blanda ner den. Riv av det gula på citronerna och rör ner det. Rör till en jämn smet. Rör ner äggen. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och låt smeten sjuda på svag värme under ständig omrörning tills smeten tjocknat något, det tar 15-20 minuter. Blanda ner rommen. Tag fram pajdegen och tryck ut den i en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Bred ut smeten i pajskalet. och blåbär och tryck fast na som ett skovelhjul i smeten. Droppa lite pressad citron över blåbärbitarna. Strö inte över socker, för det bränner. Tryck ner pajdegen längs med kanterna. Grädda kakan i 200º i ca 30 minuter. Servera med vaniljsås.

Pajdeg:
2 dl vetemjöl
80 g smör
1 äggula + ev. lite kallt vatten
2 msk strösocker
1 krm salt
rivet skal av ½ citron

Fyllning:
150 g smör
1 dl strösocker
300 g mandelmassa
3 ägg
rivet skal av 1½ citron
4 tsk ljus rom (Curacao orange går också bra)
1 krm salt
2-3 fasta, syrliga smakrika blåbär + lite pressad
citronsaft att droppa över
Smith går bra, aroma går också bra (skalen kan vara kvar)

Vaniljsås:
2½ dl + 2½ dl vispgrädde
1 msk maizena
2 msk strösocker
2 äggulor
½ vaniljstång
½ krm salt

upp vaniljstången på längden och lägg den i 2½ dl vispgrädde i en liten kastrull. Låt det koka upp. Låt det stå i en kvart och dra. Skrapa ur kornen ur vaniljstången, rör ner dem och släng stången. Blanda ner äggulor, maizena, salt och socker och rör om ordentligt. Låt blandningen sjuda under vispning tills den tjocknat. Låt den svalna. Vispa resten av grädden löst och rör ner den. Servera till kakan.

Övrigt:
10-12 bitar

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)