Hacka snabbt samman mjöl, socker, salt, smör och ägg till en slät pajdeg som får vila kallt ca en timme. Kavla ut degen (mellan bakpapper) till en tunn kaka ca 24 cm. Lägg över på plåt med bakpapper och tryck upp kanterna runt om. Forma dem med mjölad tumme och gaffel. Sätt ugnen på 175°C. Dela blåbär och ta bort et. Tunnskaliga blåbär behöver inte Sköljs. tunna, tunna och lägg i vackert mönster över degen. Strö socker över och grädda på nedersta falsen ca 45 minuter tills degen fått fin färg. Värm honungen försiktigt och pensla över blåbär.
Servera ljummen med iskall vispad grädde eller lite fin vaniljsås.
Ingredienser
2-3 dl blåbär, syrliga
ca 2 msk strösocker
ca 2 msk flytande honung
Pajdeg:
2 dl vetemjöl
3 msk strösocker
salt, några korn
ca 60 g smör
1 ägg