blåbärspaj med kesella

Den godaste blåbärspajen (smulpaj) med smuldeg. Pajdegen har en inte riktigt pajaktig konsistens, men blir bra ändå.

Ingredienser

Pajsmulor:
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
125 g smält smör

Pajdeg:
1 dl filmjölk
1 ägg

Fyllning:
1 burk (250 g) kesella
1 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker saften från en halv citron

2-3 dl blåbär

Tillagning
Rör ihop de torra ingredienserna med det smälta sockret till smulor. Ta undan hälften av smulorna och rör ner filen och ägget i resten. Bred ut smeten i en pajform (ca 25 cm i diameter). Blanda ihop fyllningen och bred ut det över smeten. Skölj, och blåbär och lägg dem över fyllningen. Avsluta med att strö över de återstående smulorna. Grädda i 200 i ca 30 minuter.

Serveras kall!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

blåbärspaj med havregryn

Ett enkelt och gott recept på blåbärspaj med havregryn – enklaste blåbärspajreceptet med havregryn.

Hör ni också till dem som gillar smulpaj med blåbär, men inte gillar att bli kladdig när själv pajdegen ska blandas till? Så är det med mig, men för något år sedan hittade jag ett recept där man uppnår ungefär samma effekt, men slipper själva kladdet. Sen är det ett plus att det går åt mindre fett också.

Ingredienser

(4 portioner)
* 4 dl blåbär
* 2 tsk kanel
* 2 msk socker
* 2 dl havregryn
* 1 dl mjöl
* 1 msk socker
* 100 g smör

Instruktioner

1. Skölj blåbär. Lägg dem i en ugnsfast form.
2. Strö över socker och kanel.
3. Blanda havregryn, mjöl och socker i en bunke och häll över blåbärna.
4. Hyvla smör med en osthyvel till tunna , som täcker mjölblandningen.
5. Grädda i cirka 20 minuter i 225 °C tills det har blivit fin färg och en knäckig yta på pajen.

Tidsåtgång

ca 25 minuter

Serveras med

Vaniljsås eller vaniljglass.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -2 (from 2 votes)

Ebbas blåbärspaj

Blanda snabbt ihop ingredienserna, helst i en matberedare. Tillsätt ev några droppar vatten ifall degen inte vill gå ihop sig. Bred ut degen med en vattensköljd stekspade över blåbär. Sätt in i ugnen i 35 minuter. Låt svalna. Servera med lättvispad grädde

Ugn: 175°
5-6 dl blåbär (Sköljs och läggs i en ugnsfast form)
1/2 msk kanel
1/2 msk malen kardemumma
(Kryddorna blandas väl med blåbär)

Deg:
3 dl vetemjöl
2 dl socker
200 g (!!) smör

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Apelsin och blåbärspaj

Blanda i en bunke eller matberedare vetemjöl, strösocker (3/4dl), vanillin-socker och salt. Hacka sedan smöret i små bitar och häll ner det i bunken/matberedaren. Blanda tills du får en smulig/klumpig massa. Häll kanel, det rivna apelsinskalet samt strösocker (2msk) i en plastpåse. Skaka om. Häll sedan ner blåbär i påsen och skaka om tills all ”krydda” fastnat på blåbärbitarna. Häll ner na i en pajform (inget behov av att smöra innan) och häll sedan över pajsmulorna. Ställ in i ugnen i minst 20 minuter. Ät och njut med glass!

Sätt ugnen på 225 grader.

Det här behöver du:
3 dl vetemjöl
3/4 dl + 2msk strösocker
1 stor tesked vanillin socker
1/2 tsk salt (vilket du kan låta bli om smöret är saltat)
150 g smör
5 dl blåbär
finrivet skal av 2 medelstora apelsiner
1 msk kanel

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

blåbärspaj med smuldeg

Smörj och bröa en pajform. Skölj blåbär och lägg i formen så att det täcker botten. Kör blåbär på högsta effekt i micron tills de blir mjuka. Blanda margarin, socker mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och arbeta ihop till en smulig deg; antingen med fingrarna eller med elvisp. Strö kanel över blåbär och bred ut smuldegen överst. Grädda i nedre delen av ugnen i 200° tills pajen är gyllene.
Ingredienser:
blåbär
kanel
150 g margarin
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Världens enklaste blåbärspaj

Smält margarinet i en kastrull. Rör ned socker, hälften av kanelen, vaniljsocker och havregryn. Lägg blåbärna i en pajform, cirka 23 cm i diameter. Bred över smeten och strö resten av kanelen ovanpå. Grädda mitt i ugnen i 225 grader runt 20 minuter eller tills pajen är gyllenbrun. Servera med vaniljsås eller vaniljglass. Det blir ungefär 8 bitar. Continue reading »

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

blåbärspaj med havregryn

Nyttigare blåbärspajreceptet med havregryn – enkelt och gott recept på blåbärspaj med havregryn.

Enklaste blåbärspajreceptet för dig som gillar smulpaj med blåbär som inte vill bli kladdig själv när pajdegen ska blandas. Ett enkelt och nyttigare blåbärspajreceptet där man får en riktigt god blåbärspaj, men utan själva kladdet. Då du inte behöver använda lika mycket smör som en vanlig blåbärspaj så blir blåbärspajen också nyttigare.

Ingredienser

(4 portioner)
* 4 dl blåbär
* 2 tsk kanel
* 2 msk socker
* 2 dl havregryn
* 1 dl mjöl
* 1 msk socker
* 100 g smör

Instruktioner

1. Tvätta blåbär.
2. Lägg blåbär i en ugnsfast form.
3. Strö socker och kanel över blåbär.
4. Ta fram en bunke! Blanda havregryn, mjöl och socker i bunken. Häll över blåbär i bunken.
5. Ta fram en osthyvel. Hyvla smöret till tunna och täck över mjölblandningen.
6. Grädda i cirka 20 minuter i 225 °C tills du får fin färg och en knäckig yta på pajen.

Tidsåtgång

ca 25 minuter

Serveras med

Vaniljsås eller vaniljglass.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)