Ett enkelt och gott recept på blåbärspaj med havregryn – enklaste blåbärspajreceptet med havregryn.
Hör ni också till dem som gillar smulpaj med blåbär, men inte gillar att bli kladdig när själv pajdegen ska blandas till? Så är det med mig, men för något år sedan hittade jag ett recept där man uppnår ungefär samma effekt, men slipper själva kladdet. Sen är det ett plus att det går åt mindre fett också.
Ingredienser
(4 portioner)
* 4 dl blåbär
* 2 tsk kanel
* 2 msk socker
* 2 dl havregryn
* 1 dl mjöl
* 1 msk socker
* 100 g smör
Instruktioner
1. Skölj blåbär. Lägg dem i en ugnsfast form.
2. Strö över socker och kanel.
3. Blanda havregryn, mjöl och socker i en bunke och häll över blåbärna.
4. Hyvla smör med en osthyvel till tunna , som täcker mjölblandningen.
5. Grädda i cirka 20 minuter i 225 °C tills det har blivit fin färg och en knäckig yta på pajen.
Tidsåtgång
ca 25 minuter
Serveras med
Vaniljsås eller vaniljglass.
Denna paj är busenkel att göra (tom jag klarar det) och smakar kalasbra med Bollnäsfil som sås.
Filen ger en lite sur smak. Vaniljsås gör det alltför sött.
mm god men för min smak skulle jag nog ha föredragit om jag tagit och ökat på andelen deg. så tips för deg mumsare, Dubbla degen och blanda mellan blåbär också.
Hur god som helst!
Tog degingredienserna x 1,5. Det blev lyckat.
Blev aningen lite deg, så man kan öka lite på de ingredienserna 😉