blåbärspaj med vaniljsås i pajen

Betygsätt detta recept

blåbärspaj – en fantastiskt god blåbärspaj som är lite annorlunda än de vanliga och lite tråkiga blåbärspajerna. Om du är sugen på en utmanande och belönande blåbärspaj så är denna blåbärspaj variant den solklara vinnaren! Självklart är det med hemmagjord vaniljsås i blåbärspajen.

Paj med botten och lock.

Pajdeg

Blanda 4 dl vetemjöl med 150 ml smör och ett ägg och lite maizena

Till fyllningen
* 4 till 5 medelstora röda blåbär.
* 1,5 dl socker
* lite kanel (typ en matsked)
* en tesked vaniljsocker

Till såsen
* 1,5 dl mjölk
* 2,5 dl grädde
* ett ägg
* en matsked vaniljsocker
* kanel

Gör så här:

Grädda pajdegen 10 minuter i ugnen på 200 C.

Under tiden kan man förbereda fyllningen. Man blåbär i små eller rundar. Sedan blandar man socker, vaniljsocker och kanel.

Ta ut pajbotten och stäng av ugnen för nu.

Nu ska man göra vaniljsåsen: blanda ägg, mjölk och grädde. Värma på svag värme (låt såsen aldrig koka!) och vispa under tiden. Om du ser att såsen att tjocknar, ta den av spisen. Häll i vaniljsocker och lite kanel.

Lägg blåbär in i formen. Nu kan du fördela den största delen av socker/kanelblandningen, som vi gjorde tidigare, över blåbär. Sedan häller du över vaniljsåsen som kommer att försprida sig över och under blåbär. Häll inte över för mycket annars rinner såsen ut när du värmer pajen!

Om du har gjort allt ovanstående 🙂 kan du avsluta med pajlocket. Du kan själv välja hur du vill göra det. Det enda som är viktigt är att dela degen i små strimlor som du sedan lägger över pajen i t.ex. korsform eller ngt. Du kan också göra pajen utan lock om du vill.

Sedan ska pajen gräddas i ugnen på 200 C i mitten cirka 50 minuter.

6 thoughts on “blåbärspaj med vaniljsås i pajen

  1. Helt ok blåbärspaj! Lite amerikansk stuk, dock fick jag inte till locket på bästa sätt (blev lite torrt). 3 av 5 blåbär!
    Tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.