Fransk blåbärspaj (tarte tatin)

Betygsätt detta recept

Fransk blåbärspaj! En riktigt smarrig fransk blåbärspaj (tarte tatin) – ett enkelt och gott recept på fransk blåbärspaj (tarte tatin). Smarrigaste franska blåbärspajreceptet för dig som gillar smulpaj med blåbär som är både enkelt och gott.

Ingredienser:

(4-6 portioner)
– 60 g osaltat mjukt smör
– 150 g mjöl
– 1 äggula
– 1 msk socker
– 1 krm salt
– 4 dl blåbär

Glasering

– 30 g smält smör
– ½ dl socker (ca)

Tidsåtgång

ca 30 minuter, ugn 175°

Gör så här

1. Lägg mjölet på en arbetsbänk eller i en mixer.
2. Tillsätt äggulan, socker, salt, vatten, och smöret i små bitar.
3. Knåda ihop till en slät deg, låt den vila kallt en timme.
4. Kavla ut degen 3 mm tjock eller tryck ut den i en pajform med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter.
5. Skölj blåbär och lägg i ett fint mönster på pajdegen.
6. Grädda i 175o ca 30 min.
7. Ta ut pajen och låt den kallna.
8. Pensla med smält smör och strö över socker, om syrliga blåbär används kan sockermängden ökas.
9. Sätt ugnen på grill och ställ in pajen tills sockret smält och fått fin färg.

Servera pajen med

Ljummen vaniljglass eller lättvispad grädde

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.