Apelsin och blåbärspaj

Blanda i en bunke eller matberedare vetemjöl, strösocker (3/4dl), vanillin-socker och salt. Hacka sedan smöret i små bitar och häll ner det i bunken/matberedaren. Blanda tills du får en smulig/klumpig massa. Häll kanel, det rivna apelsinskalet samt strösocker (2msk) i en plastpåse. Skaka om. Häll sedan ner blåbär i påsen och skaka om tills all ”krydda” fastnat på blåbärbitarna. Häll ner na i en pajform (inget behov av att smöra innan) och häll sedan över pajsmulorna. Ställ in i ugnen i minst 20 minuter. Ät och njut med glass!

Sätt ugnen på 225 grader.

Det här behöver du:
3 dl vetemjöl
3/4 dl + 2msk strösocker
1 stor tesked vanillin socker
1/2 tsk salt (vilket du kan låta bli om smöret är saltat)
150 g smör
5 dl blåbär
finrivet skal av 2 medelstora apelsiner
1 msk kanel

Annorlunda blåbärspaj

Blanda ihop ingredienserna till pajskalet. Tryck ut i en pajform och ställ in formen i frysen i ca 20 minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen på 200C i ca 15 minuter.  Riv mandelmassa och strö ut det i pajformen.  Vispa smör och socker poröst. I en annan skål vispar man äggvitorna till ett hårt skum.
Continue reading »

blåbärspaj med smuldeg

Smörj och bröa en pajform. Skölj blåbär och lägg i formen så att det täcker botten. Kör blåbär på högsta effekt i micron tills de blir mjuka. Blanda margarin, socker mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och arbeta ihop till en smulig deg; antingen med fingrarna eller med elvisp. Strö kanel över blåbär och bred ut smuldegen överst. Grädda i nedre delen av ugnen i 200° tills pajen är gyllene.
Ingredienser:
blåbär
kanel
150 g margarin
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

blåbärspaj med katrinplommon och valnötter

Sätt ugnen på 175°. Blanda mjöl, socker och bakpulver. Smält smöret, rör snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en ugnssäker form, avlång eller rund, ca 23 cm i diameter. och blåbär i bitar. Dela valnötter och katrinplommon. Vispa ihop ägg, socker, kanel och grädde. Häll det i formen. Lägg i frukt och nötter. Grädda i nedre delen av ugnen 40-50 min.
Portioner: 4

Ingredienser:
2 1/2 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1/2 tsk bakpulver
100 g smör
2 dl blåbär
1/2 dl valnötter
10 kärnfria katrinplommon
2 ägg
3/4 dl strösocker
1 tsk kanel
2 1/2 dl Kelda mellangrädde

Världens enklaste blåbärspaj

Smält margarinet i en kastrull. Rör ned socker, hälften av kanelen, vaniljsocker och havregryn. Lägg blåbärna i en pajform, cirka 23 cm i diameter. Bred över smeten och strö resten av kanelen ovanpå. Grädda mitt i ugnen i 225 grader runt 20 minuter eller tills pajen är gyllenbrun. Servera med vaniljsås eller vaniljglass. Det blir ungefär 8 bitar. Continue reading »

En härlig blåbärspaj

Blanda alla dessa ingredienser utom blåbär i en bunke. Häll i en pajform. blåbär lägger du omlott snyggt över.Strö över lite kanel och socker.Grädda i ugn i 175 grader i 45 min.

Antal:
10 port.
Ingredienser:
½ dl smält smör
1 burk gräddfil
1 kaffekopp socker
2 kaffekopp mjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
3 dl blåbär

blåbärskaka från Åmål

Skölj blåbär och dem i stora . Låt dem koka 2 min. i sockrat vatten och placera dem sedan på ett smörat, eldfast fat. Koka hastigt i en kastrull smöret, mjölet och mjölken och tillsätt mandeln och sockret. Bred smeten över blåbär och grädda kakan i ca 225º värma tills den fått en svagt guldgul färg. Servera kakan ljum tillsammans med vispad grädda eller kaffegrädde.

Storlek:
4 port.
Ingredienser:
6 stora blåbär
1 dl Sköljd och hackad sötmandel
1 dl strösocker
1 msk mjölk
3 msk smör
1 msk vetemjöl

Knäckig blåbärspaj

Sätt ugnen på 225°C. Skölj blåbär och lägg dem i en ugnssäker form.

Blanda mjölet med sockret och strö detta över na. det kalla smöret med osthyvel och täck blåbär helt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. När blåbär fått fin färg är pajen klar!

Ingredienser
Portioner: 6

3 dl blåbär
2 dl vetemjöl
2 dl socker
100 g smör

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Lättlagat