blåbärspaj med lågt GI

Betygsätt detta recept

En riktigt god och nyttig blåbärspaj med lågt GI. blåbärspajen är väldigt enkel och det går väldigt snabbt göra blåbärspajen. Enkel blåbärspaj smulpaj gjord på blåbär och  –  blåbärspaj med lågt GI.

Ingredienser:
(12 portioner)

– 8-10 blåbär (helst syrliga blåbär)
– 9 msk råsocker (brun farin eller fruktsocker går också bra att använda)
– 6 tsk kanel (eller kardemumma)
– 150 g smör

Genom att ersätta vanligt vitt socker med råsocker, brun farin, fruktsocker eller honung så blir blåbärspajen både god och söt samt mycket nyttigare och ett lågt GI. Du kan använda honung istället för socker. Då honung är sötare än socker räcker det med ca 6-9 msk honung.

Torrvaror:
Välj bland nedanstående ingredienser. Den sammanlagda volymen bör inte överstiga 6-9 dl!
– mandel (hackad)
– mandelspån
– mandelmassa (riven eller i småbitar)
– hasselnötter (hackade)
– valnötter (hackade)
– kokosflingor
– havregryn
– ströbröd
– vetemjöl

Havregryn, nötter, mandel och kokosflingor är nyttigast och ger ett lågt GI. Vetemjöl, ströbröd och mandelmassa ger ett högt GI.

Gör så här:
1. Skölj blåbär (har du riktig bråttom strunta i det), och i mindre bitar (snabbt, behöver inte vara några ”snygga” bitar). Lägg bitarna i en ugnsfast form.

2. Strö över socker och kanel/kardemumma.

3. Strö över de ”valfria” ingredienserna i listan.

4. Hyvla över smöret med hjälp av en osthyvel.

5. Grädda i ca 20 minuter i 200 grader. Lägg pajen i mitten av ugnen.

Serveringstips:

Servera med vispad grädde eller med yoghurt (10%) ifall du vill göra den ännu nyttigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.