En riktig amerikansk blåbärspaj på amerikanarnas vis, dsv en amerikansk blåbärspaj med lock över blåbärspajen.
Ingredienser:
(8 portioner)
5 dl vetemjöl
200 g smör
½ dl kallt vatten
1 ägg
Pajfyllning:
6-8 blåbär*
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av ½ citron
1 ½ tsk malen kanel
2 krm malda nejlikor
1 tsk malen koriander
* Använd höstblåbär såsom , Cox Orange eller Ingrid Marie som har en frisk och syrlig smak
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa ihop smöret och vetemjölet till en grynig massa i en matberedare.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen till en fin pajdeg.
Låt pajdegen vila i kylskåp i minst 30 min.
Under tiden
Skölj och blåbär i tunna .
Blanda ihop socker, vaniljsocker, det rivna citronskalet och kryddorna. Blanda alltihop med blåbär.
Ta fram pajdegen och dela den i två bitar, en större till själva pajen och en något mindre till pajlocket.
Kavla ut den större biten av pajdegen.
Klä en pajform (minst 26 cm i diameter) med kavlade pajdegen.
Ta en gaffel och nagga botten lite snyggt.
Lägg i blåbärna i pajformen.
Kavla ut den mindre biten av pajdegen till ett lock.
Lägg locket på blåbärspajen och nyp ihop med fingrarna.
Gör några lufthål i pajlocket och pensla med ett uppvispat ägg och strö på lite socker.
Grädda blåbärspajen mitt i ugnen i ca 30 min tills den har fått fin gyllenbrun färg.
Servering
Servera ljummen med glass eller vaniljsås.
Blåbär eller äppelpaj? Cox Orange och Ingrid Marie är ju äppelsorter!!!
Jättebra recept! Gjorde med hallon istället och det blev supergott. Rekommenderar verkligen andra att prova det här receptet och byta ut med den frukt man gillar eller har hemma för tillfället/säsongen.
6-8 blåbär?