blåbärspaj mellom vaniljsås i pajen

Vurder denne oppskriften

Blueberry Pie – en deilig blåbær pai som er litt annerledes enn vanlig og litt kjedelig blåbärspajerna. Hvis du er ute etter en utfordrende og givende blåbær pai blåbær pai så denne varianten den krystallklare vinneren! Selvfølgelig er det med hjemmelaget vaniljesaus i blåbær pai.

Paj med botten och lock.

Pajdeg

Blanda 4 dl vetemjöl med 150 ml smör och ett ägg och lite maizena

Till fyllningen
* 4 til 5 medelstora röda blåbär.
* 1,5 kopp sukker
* lite kanel (typ en matsked)
* en tesked vaniljsocker

Till såsen
* 1,5 kopper melk
* 2,5 kopp fløte
* ett ägg
* en matsked vaniljsocker
* kanel

Gjør dette:

Grädda pajdegen 10 minuter i ugnen på 200 C.

Under tiden kan man förbereda fyllningen. Man blåbär i små eller rundar. Sedan blandar man socker, vaniljsocker och kanel.

Ta ut pajbotten och stäng av ugnen för nu.

Nu ska man göra vaniljsåsen: blanda ägg, mjölk och grädde. Värma på svag värme (låt såsen aldrig koka!) och vispa under tiden. Om du ser att såsen att tjocknar, ta den av spisen. Häll i vaniljsocker och lite kanel.

Lägg blåbär in i formen. Nu kan du fördela den största delen av socker/kanelblandningen, som vi gjorde tidigare, över blåbär. Sedan häller du över vaniljsåsen som kommer att försprida sig över och under blåbär. Häll inte över för mycket annars rinner såsen ut när du värmer pajen!

Om du har gjort allt ovanstående 🙂 kan du avsluta med pajlocket. Du kan själv välja hur du vill göra det. Det enda som är viktigt är att dela degen i små strimlor som du sedan lägger över pajen i t.ex. korsform eller ngt. Du kan också göra pajen utan lock om du vill.

Sedan ska pajen gräddas i ugnen på 200 C i mitten cirka 50 minutter.

6 thoughts on “blåbärspaj mellom vaniljsås i pajen

  1. Helt ok blåbärspaj! Lite amerikansk stuk, dock fick jag inte till locket på bästa sätt (blev lite torrt). 3 av 5 blåbær!
    Tack.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denne siden bruker Akismet å redusere spam. Lær hvordan din kommentar data behandles.